covers-rocket-factory-256297.jpg

Covid-19 ja uus ajastu tootmises?

author

Written by Karl

July 21, 2020 | 2 min read

Innustatuna EAS’i poolt loodud eestikeelsest Targa tööstuse grupist Facebook’is otsustasin ka jagada veidi oma mõtteid, milline võiks näha välja uus digitaliseerimise laine, suuresti mõjutatud ühest küljest võimalikest majanduse ergutamise meetmetest ja teisalt muutunud majanduskeskkonnast ning turutingimustest.

Tööstus 4.0 ehk neljas tööstusrevolutsioon ning mida see ettevõtte jaoks tähendab on omandanud nii mõnegi tootmisettevõtte jaoks Covid-19 järel uue tähenduse.  Tekkinud olukord tõestas paljudele, et ressurssi probleeme pole võimalik lahendada vaid tööjõu suurendamisega vaid tuleb pöörata pilgud töötaja kohta loodavat väärtust suurendavate lahenduste suunas. Vähemalt minu jaoks, ei tähenda see inimeste laus jälgimist ja iga sammu mõõtmist, pigem näen, et edu saadab neid ettevõtteid, kes vähendavad käsitsi tehtava töö hulka ning automatiseerivad üksluiseid, korduvaid tegevusi.

Ühe viisina kiirendada uute lahenduste loomist ja kasutuselevõttu on suurendatud erinevate riiklike toetuste mahtusid ning vähendatud  omaosaluste osakaalu. Kuigi see nimekiri ei pruugi enam olla asjakohane võib see olla kasulik sellegipoolest kasvõi näiteks neile kes varem toetusmeetmetega kokku pole puutunud. Selleteemalist lühiartiklit võib näha SIIT.  Seetõttu võib muutuda nii mõnigi idee, mille ROI (return on investment) oli liiga pikk, nüüd taskukohasemaks.

Teisalt on nii mõnelgi firmal juba pikaajaline ja edukas kogemus traditsioonilise automatiseerimisega, kus vähem efektiivsed lahendused vahetatud innovatiivsete vastu.  Kuid sellest hoolimata on võimalik ettevõttel suurendada oma tootlikkust või loodavat väärtust elimineerides või mugandades seni ajamahukaid protsesse. Olgu selleks siis nt KRAH’ga ühiselt loodud tootmise, tööjõu ja kvaliteedikontrolli haldamise lahendus või siis PMC’s lahendatud väljakutse, kus juba kasutusel olnud raamatupidamissüsteemile lõime töötaja vaatepunktist üles ehitatud süsteemi, mis võimaldas igal meeskonnaliikmel näha just temale määratud töödega seotud infot andes samal ajal müügiosakonnale ülevaate tellimuste valmimise tähtaegadest. 

Kolmanda sarnase trendina olen näinud järjest enam ettevõtteid, kes soovivad suurte ERP süsteemide nagu ( Dynamics 365, SAP’ jt) kõrvale luua ka oma ettevõtte-spetsiifilisi erilahendusi, et üht või teist etappi tootmises paremini jälgida,  infot töötajale paremini esitada või mingis etapis tehtavaid tegevusi paremini nähtavale tuua. Luues sarnase lahenduse juba olemasoleva ERP süsteemi külge on oht, et koos süsteemi uuendamise või ümber vahetamisega tuleb kogu töö uuesti teha. Erilahenduse saab aga võrdlemisi lihtsa vaevaga uue süsteemi külge liita ning jätkata kasutamist nõnda nagu enne.

Thorgate’s navigeerime neist keerulistest aegadest läbi üheskoos oma klientidega. Olles tutvunud erinevate pudelikaelte ja kitsaskohtadega, millega tootmisettevõtted igapäevaselt rinda pistavad proovime me alati leida kliendile lahenduse, mis neile enim väärtust looks, s.t soovitada ka juba turul olemasolevaid lahendusi kui need vajadustega kattuvad nagu nt Eziil või GlobalReader.

On selge, tekkinud olukord ei jätnud kedagi puutumata ning edu saadab neid, kes julgevad teha ebakindlates oludes õigeid otsuseid. Jääb vaid loota, et üheskoos oma partneritega suudame Thorgate’s need üles leida nõnda nagu oleme need leidnud juba Krah Pipes’i, Pomemet’i, Vahelao ja mõnegi teise jaoks.

Kui soovid antud teemal edasi mõtteid vahetada või tunned huvi kuidas Thorgate saaks just sinu ettevõttes efektiivsust tõsta või kulusid langetada siis võta julgelt ühendust aadressil karl@thorgate.eu

Loe ka seotud artikleid:

Digitaliseerimine tagab tööstusettevõttele ärikasvu

Mida peaksin EVRile üleminekul teadma?

Industry 4.0: Digital transformation trends in 2020 (inglise keeles)